УКРАЇНА

16:01

24.03

Гроші

В Україні хочуть заборонити цукрозамінники

0

      Міністерство аграрної політики та продовольства України вважає за доцільне обмежити використання в країні синтетичних цукрозамінників у виробництві харчових продуктів

Про це повідомляє прес-служба Мінагропроду.

«Вітчизняні цукровари в поточному маркетинговому році виробили 2,26 мільйона тонн цукру, що майже на 400 тисяч тонн більше, ніж внутрішні потреби ринку. Це сприяло тому, що в 2012 році фактично не здійснювався імпорт ні цукру, ні цукру-сирцю з тростини. Крім того, відсутня необхідність використання синтетичних підсолоджувачів у харчових продуктах. Тому Мінагрополітики підтримало позицію виробників цукру щодо необхідності обмеження використання цукрозамінників у харчовій і переробній промисловості», - йдеться в повідомленні міністерства.

Станом на 1 квітня, запаси цукру в усіх суб´єктів господарювання, що функціонують на внутрішньому ринку цукру, становлять не менше 1747 тис. тонн. А максимальна потреба в цукрі для забезпечення внутрішнього ринку на період квітня-серпня цього року, тобто до початку сезону переробки цукрових буряків, складає приблизно 764 тис. тонн. Надлишок цукру на внутрішньому ринку оцінюється в обсязі понад 500 тисяч тонн.

Забезпечення внутрішнього ринку цукром власного виробництва сприяло тому, що в 2012 році фактично не здійснювався імпорт ні цукру, ні цукру-сирцю з тростини. Крім того, відсутня необхідність використання синтетичних підсолоджувачів у харчових продуктах, крім спеціалізованих.

В Україні цукрозамінники та підсолоджувачі використовуються, в основному, для виробництва дієтичних і діабетичних продуктів харчування, у фармацевтичній промисловості, а також поставляються на ринок з метою продажу кінцевому споживачеві для індивідуального використання, як «підсолоджувачі до столу» в дозованому вигляді.

«У синтетичних підсолоджувачах, на відміну від натуральних цукрозамінників, відсутня енергетична цінність - вони лише надають солодкий смак. Тому вживання підсолоджувачів з метою економії цукру неприпустимо з гігієнічних міркувань, оскільки суперечить принципам раціонального харчування. З цієї причини, на сьогодні виробництво, використання та реалізація підсолоджувачів в Україні здійснюються тільки з дозволу МОЗ України», - наголошується в повідомленні.

Мінагрополітики вже звернулося до Кабінету Міністрів з проханням доручити Міністерству охорони здоров´я України провести відповідну роботу.

Теги:

Версія для друку
Погода
Погода у Києві

вологість:

тиск:

вітер:

Партнери портала

Price.ua - сервіс порівняння цін в Україні
Архів Експорт Інформатор Про нас / Контакти

   Copyright © 2016 Коментарі: Всі права захищені.

Яндекс.Метрика Система Orphus